неделя, 6 май 2012 г.

Честит Гергьовден!

Весело празнуване на всички именници!


Нещо интересно за днешния ден.




Гергьовден в България се нарича денят, в който се чества Свети Георги Победоносец, 6 май. Обявен е за официален празник в Република България, както и за Ден на храбростта и Българската армия. Чества се и като главен празник на овчаря.


Каква е историята? Кой е бил Свети Георги?


Свети Георги е светец покровител на Англия. Името му е свързвано с Англия и техните идеали за чест и смелост. Интересно е, че той всъщност не е англичанин. Много малко е известно за истинският човек, превърнал се в легенда, а историята около него е обвита в митове и легенди от които е трудно да се извлекат действителни факти. Някой дори смятат, че такъв човек никога не е имало или че е вариация на по-стар езически мит. На всичкото отгоре в ранните векове на християнството, последователи присъждали баснословни подвизи на своите герои.
Смята се, че Георги е роден в Кападокия, днешна Турция, през 3-ти век и родителите му били християни. Когато баща му починал, майка му се върнала в родната Палестина заедно с него. Георги става войник в римската армия и бързо се издига във военната йерархия.


Диоклециан, императорът по онова време, в началото на 4-ти век издава едикт за преследване на християните в цялата империя. Георги не правел изключение и като част от армията трябвало да участва в преследването. Вместо това, обаче той разкрил, че е християнин и критикува решението на императора, като в знак на протест напуска военния си пост. Това много ядосва императора и той затваря и измъчва Георги, който въпреки всичко отказва да се отрече от вярата си. Така на 3 Април 303г. той е отведен в Лида, Палестина, където е обезглавен.


Свети Георги и ламята




За Свети Георги има много легенди, но най-известната от тях е тази за ламята. В нея светецът пътувал месеци наред по суша и море, докато не стигнал до Либия. Там срещнал беден отшелник, който му казал, че от дълго време ламя тормозела местното население.
"Иска всеки ден по една девойка, но сега единствена остана дъщерята на краля. Ако не намерим рицар, който да съсече ламята, ще трябва да изпратим и нея. Като награда кралят ще даде принцесата си на шампиона, който убие страшния звяр."
Когато чул тази история, Свети Георги се решил да спаси принцесата. През нощта останал при отшелника и още призори тръгнал към долината, където живеела ламята. Когато наближил, той видял принцесата, водена от няколко жени. Препуснал с коня си и ги убедил да се върнат в двореца, след което отишъл при ламята.


Щом го зърнал, звярът тръгнал към него – главата му била огромна, а опашката дълга 15 метра. Свети Георги не изпитвал страх и пробол чудовището с копието си, след което отрязал и главата му. На това място кралят издигнал църква, а при освещаването на храма избликнала лековита вода.


Покровител на Англия


Най-ранните свидетелства за Свети Георги са от 7 век, когато Свети Адамнан чул историята от френски епископ, пътувал до Йерусалим и други святи места в Палестина. Името на светеца става известно по времето на кръстоносните походи, когато завърналите се кръстоносци разказали как им се бил явил и ги повел в битка. Това чудо е изобразено в църква във Фордингтън, Дорсет. Тя съществува и до ден-днешен и е първата църква в Англия, посветена на Св. Георги. През 1222г. Оксфордският синод обявява Гергьовден за празник. Това, че не бил англичанин, дало предимство на Св. Георги над другите светци, защото не бил свързан с определен район от Англия. Така когато рицарите тръгнали към франция за Стогодишната война, те се били в името на Св. Георги.


Гергьовден


Легендата за Свети Георги е оцеляла стотици години и едва ли има човек, който да не знае за него и да не е виждал картината, в която рицаря пронизва ламята. Той е покровител не само на Англия но и на Арагон, Каталония, Грузия, Литва, Палестина, Португалия, Германия, Гърция, Москва, Истанбул, Геноа и Венеция. Също така покровителства войниците и фермерите. В България Гергьовден е един от най-големите празници, когато честваме и Деня на армията.


В нощта срещу Гергьовден хората отиват на някоя поляна и се търкалят в утринната роса, защото се твърди, че тогава всичко е повито с блага роса. Прави се за здраве и плодовитост. На връщане от поляната се късат зелени клонки, с които се окичват вратите на домовете и се правят венци, които се слагат на домашните животни. Ергените пък окичват вратите на любимите си, а момите се закичват с китки и венци. На трапезата се поднася печено агне, хляб, прясно мляко и други. Около трапезата се играят хора, обикновено на песни, свързани със Св. Георги.


Пожелавам честит имен ден на всички именници и много веселие през цялата година.

1 коментар: